Ursus thibetanus Азиатска черна мечка

От Трейси Гудънс

Географски обхват

Ursus thibetanusе широко разпространена.Азиатски черни мечкиможе да се намери на север от Пакистан, на юг от Афганистан, на изток от Хималаите, на север от Виетнам, на юг от Китай и в Тайланд.(Than, et al., 1998)

  • Биогеографски региони
  • палеарктически
    • местен
  • ориенталски
    • местен

Среда на живот

Азиатски черни мечкиживеят във влажни гори, по стръмни планини и в райони с гъста растителност. Те живеят на по-високи височини през лятото и слизат през зимата. Понякога те излизат от горите, за да търсят храна в равнините.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Than, et al., 1998)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Земни биоми
  • гора
  • Кота на обхвата
    0 до 3600 м
    0,00 до 11811,02 фута
  • Средна надморска височина
    1000 м
    3280,84 фута

Физическо описание

Размерът се различава между мъжките и женските. Мъжките обикновено тежат от 110 до 150 кг, докато женските тежат от 65 до 90 кг. Главата и тялото са с дължина от 120 до 180 см, докато опашката е с допълнителни 6,5 до 10,6 см. Главата е голяма и заоблена, а очите са малки. Ушите са големи и са разположени по-далеч, отколкото на американска черна мечка. Тялото е тежко, краката са дебели и силни, а лапите са широки. Позицията е плантиградна. Опашката е къса и почти не се вижда под дълга, груба козина. Черният козина има светлобежово до бяло „V“ форма в областта на гърдите, малък бежов до бял полумесец през гърлото и малко бяло петно ​​​​по брадичката. Бялата козина на муцуната рядко достига до орбитите на мечката.



най-добрите селскостопански кучета

Черепът наU. thibetanusе типичен за подразредаКаниформия, носещ дълга трибуна. Въпреки това, орбитите обикновено са по-малки от тези на повечето кучета. Ширината на мастоида рядко надвишава дължината на небцето. Слуховите були са плоски. Муцуната е дълга и тясна и не се простира много над кучешките зъби. Зъбната формула обикновено е 3/3, 1/1, 4/4, 2/3 = 42. Въпреки това, премоларите понякога могат да бъдат загубени с възрастта на мечката. Посткарнасалните зъби са уголемени, а оклузалните повърхности са приспособени за смачкване. Обикновено има диастема между премоларите. Горният карнасиал наU. thibetanusе триъгълна.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Than, et al., 1998; Lekagul и McNeely, 1988; Nowak, 1991; Czaplewski, et al., 2000)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомойотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-едри
  • Обхватна маса
    65 до 150 кг
    143,17 до 330,40 фунта
  • Средна маса
    100 кг
    220,26 фунта
  • Дължина на обхвата
    120 до 180 см
    47,24 до 70,87 инча

Размножаване

Малко се знае за азиатските черни мечки в дивата природа; повечето от това, което се знае за тяхното социално и репродуктивно поведение, е събрано чрез наблюдение на мечките в зоологически градини и среди, различни от естественото им местообитание.

В среда в плен моделът на чифтосване на азиатските черни мечки се класифицира като безразборен. Женските влизат в периоди на еструс и без еструс на неравномерни интервали и се чифтосват за 12 до 35 дни. За мъже на възраст над 6 години, по-големите мечки прекарват повече дни в чифтосване от по-малките мъжки. Съществува социална йерархия, свързана с възрастта и телесното тегло на мъжките мечки и само по-големите мъжки се чифтосват с женските. Тези с малък размер (тези с тегло под 80 кг) имат намален шанс за чифтосване.

В дивата природа азиатските черни мечки обикновено се хранят сами. Въпреки това, по време на размножителния сезон, двойки могат да се видят как ловуват и се събират заедно.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Than, et al., 1998; Nowak, 1991; Yamamoto, et al., 1998)

  • Система за чифтосване
  • полигинандричен (промискуитетен)

Репродуктивните модели варират значително в различните популации наU. thibetanus. В Сибир чифтосването се извършва през юни или юли, като обикновено ражданията се случват през февруари. В Пакистан чифтосването става през октомври, а ражданията се случват през февруари. При различните видове размножаването обикновено започва, когатоU. thibetanusе на 3 до 4 години. Бременността продължава от 7 до 8 месеца, а малките се раждат в пещера или кухо дърво в началото на зимата. Обикновено има 2 малки на котило, а малките обикновено тежат около 8 до 10,5 унции. Смята се, че азиатските черни мечки иматзабавено имплантиранекъдето ембрионът плува свободно в утробата, преди да се имплантира в маточната лигавица, въпреки че това не е известно окончателно. Проучвания, проведени върху бременни и небременни мечки, показват, че концентрациите на серумния прогестерон (P4) и пролактин (PRL) могат да бъдат свързани с процеса на забавена имплантация вU. thibetanus. По-ниски концентрации на P4 и PRL се откриват при небременни мечки. Повишените концентрации на тях предизвикват активиране на жълтото тяло, което подготвя матката за имплантиране. Установено е, че нарастващите нива на P4 и PRL настъпват приблизително два месеца след копулацията. Следователно продължителността на забавената имплантация вU. thibetanusе около два месеца. Все още не е известно дали забавената имплантация се случва през цялото времеU. thibetanus, или само при определени обстоятелства. Също така все още не е известно какво причинява промени в нивата на конкретните хормони, които се изследват, въпреки че това може да се дължи на сигнали от околната среда или в отговор на други хормони, циркулиращи в тялото.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Международен фонд за хуманно отношение към животните, 2003; Izumiyama, et al., 2001; Than, et al., 1998; Nowak, 1991; Sato, et al., 2001)

  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • сезонно размножаване
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живородящ
  • забавено имплантиране
  • Интервал на размножаване
    Интервалът на размножаване не е известен със сигурност; Азиатските черни мечки са били наблюдавани с две котила малки, но в дивата природа те обикновено имат само едно котило наведнъж. Тъй като малките остават при майката от 2 до 3 години, интервалът на размножаване може да бъде 1 котило на всеки 2 до 3 години или повече.
  • Размножителния период
    Късно лято; От юни до октомври, в зависимост от това коя популация се наблюдава
  • Среден брой потомство
    две
  • Среден брой потомство
    две
    AnAge
  • Период на бременност в диапазона
    7 до 8 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    3,5 месеца
  • Време за обхват до независимост
    2 до 3 години
  • Възраст в сексуална или репродуктивна зрялост (жени)
    3 до 4 години
  • Възраст на сексуална или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 до 4 години

Малките наU. thibetanusне могат да отворят очите си, докато не мине 1 седмица и не са напълно отбити до малко повече от 3 месеца. Малките живеят с майка си до навършване на 2 до 3 години. Не се знае много за вида грижи, които родителите предоставят в дивата природа, поради липсата на проучвания на поведението извън средата на плен.(Новак, 1991)

  • Родителска инвестиция
  • алтрициален
  • предварително отбиване/оперяване
    • обезпечаване
      • женски пол

Продължителност на живота/дълголетие

Малко се знае за продължителността на живота вU. thibetanus, особено в дивата природа. Има малко налични ресурси за информация относно продължителността на живота в дивата природа или в плен.(Международен фонд за хуманно отношение към животните, 2003 г.; Новак, 1991 г.)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: диво
    25 (високи) години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: в плен
    33 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: в плен
    33,0 години
    Институт за демографски изследвания Макс Планк

Поведение

Азиатските черни мечки са предимно нощни хранилки и спят в дупка на дърво или в пещера през деня, но понякога се хранят ежедневно. През есента се засилва нощната им активност. Те променят ареала си в началото на есента, за да получат местни широколистни хранителни видове (мачови култури) на по-ниски височини. Те са мощни плувци, а късите им (2 инча или 5,08 см) нокти ги правят опитни катерачи по дърветата. Те са планообразни и обикновено ходят на четири крака, но когато се бият, се изправят на двата си задни крака и удрят врага си с предните си лапи. Азиатските черни мечки обикновено избягват човека и атакуват само когато са ранени или се опитват да защитят малките си, но непредизвикани атаки са документирани много пъти в историята.

Не всички азиатски черни мечки спят зимен сън, въпреки че много го правят. Те съхраняват мазнини през късното лято, за да ги използват през зимните месеци на хибернация. Някои може да спят през целия зимен период, докато други могат да спят зимен сън само за най-лошите периоди на зимното време. Азиатските черни мечки се държат като други мечки по време на хибернация; те не отделят урея или твърд фекален материал, вместо това превръщат отпадъчния материал в протеини. По време на периоди на хибернация, сърдечният ритъм спада от 40 до 70 удара в минута до 8 до 12 удара в минута, а скоростта на метаболизма намалява с 50%. Телесната температура намалява само с 3 до 7 градуса по Целзий. Поради факта, че телесната температура наU. thibetanus, както и много други мечки, не намалява значително и мечката може лесно да се събуди, някои екофизиолози не смятат периода на бездействие на мечката за истинска хибернация. Други твърдят, че това е истинска хибернация, поради факта, че честотата на пулса намалява с 50%.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Nowak, 1991; Reid, et al., 1991; Czaplewski, et al., 2000)

  • Ключови поведения
  • дървесни
  • scansorial
  • ужасно
  • нощни
  • подвижни
  • мигриращи
  • хибернация
  • ежедневна оцепенение
  • самотен
  • териториално
  • Размер на територията на обхвата
    6,4 до 36,5 км ^ 2

Home Range

Територията наU. thibetanusможе да варира значително, от около 6,4 или 9,7 квадратни километра до около 16,4 или 36,5 квадратни километра, в зависимост от наличността на храна. Колкото по-плътно е наличното предлагане на храна, толкова по-малък е обхватът.(Nowak, 1991; Reid, et al., 1991)

Комуникация и възприятие

Изключителното зрение, слух и обоняние са характеристики наU. thibetanus. Няма налични проучвания за точната форма на комуникация между азиатските черни мечки. Въпреки това са проведени обширни изследвания върху други членове на семействотоUrsidaeкоито имат сетива, подобни на тези на азиатската черна мечка. Използвайки доказателства от тези проучвания, може да се заключи, че азиатските черни мечки общуват вокално и използват засиленото си усещане за слух, за да помогнат при слушането на тези вокализации. Например, когато мечките се отделят от майките си, те се обаждат с плач. Ниските гърлени шумове могат да бъдат индикации за страх на мечка, а щракането на зъбите заедно е индикация за агресивност.

Мечките често общуват визуално помежду си чрез начина, по който се движат или държат в присъствието на други мечки; например, поведението на мечка може да предаде или доминиращ, или подчинен статус на друга. За да покаже подчинен статус, мечката се отдалечава, или сяда, или ляга. За да предаде господство, мечка върви или бяга към съперник.

Мечките използват острото си обоняние, за да общуват с други представители на своя вид; правят това чрез уриниране, дефекация и като се търкат в дърветата, за да оставят миризмата си, за да могат другите мечки да ги открият.(„Да живееш в хармония с мечките“, 2000; Than, et al., 1998)

  • Комуникационни канали
  • визуален
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • миризми
  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Азиатските черни мечки най-често се хранят ежедневно. Нощната им активност обаче се увеличава през есента. Това се случва, защото мечките трябва да увеличат приема на храна, за да съхраняват телесните мазнини за изолация и калорични нужди за използване по време на сурови зими и хибернация. Азиатските черни мечки изглежда са в състояние да променят циркадния си ритъм, за да получат желаната храна; например, когато нападат култури, те са по-склонни да го правят през нощта, за да избегнат контакт с хората. Азиатските черни мечки притежават остро обоняние, което им позволява да намират личинки и други насекоми до 3 фута (приблизително 1 метър) под земята. Азиатските черни мечки са всеядни, въпреки че са предимно вегетарианци. Скорошно проучване показа, че ядките от дърветата Fagaceae заемат най-висок дял от есенните храни. Когато производството и наличността на храна са лоши, е известно, че азиатските черни мечки отстраняват кората от дърветата, за да допълнят дефицитната си диета с хранителни вещества. Тяхната нормална диета се състои от плодове, корени и грудки, както и малки безгръбначни и гръбначни животни и мърша. Документирани са обаче случаи, в които те ядат биволи чрез счупване на врата. Те също така ядат друга плячка, която откриват, че тигрите са убили.

търгове за кучета амиши

Известно е, че азиатските черни мечки ядат всеки наличен източник на храна, включително добитъка и продуктите от фермите. Тяхната склонност към домашни животни и култури е накарала хората да се насочат към тях, а азиатските черни мечки често биват убивани, докато се опитват да се хранят.(Азиатски черни мечки, 2004; Hashimoto, et al., 2003; Hayashi, et al., 2002; Nowak, 1991; Reid, et al., 1991; Czaplewski, et al., 2000)

  • Първична диета
  • всеяден
  • Животински храни
  • бозайници
  • мърша
  • насекоми
  • земни червеи
  • Растителни храни
  • корени и грудки
  • дърво, кора или стъбла
  • плод

Хищничество

Основният хищник наU. thibetanusе сибирският тигър (Panthera tigris). Фактът, че тигровите убийства са любима храна наU. thibetanusго оставя податливо на атаки на тигър, когато тигърът се връща към убиването си и открива мечката, която се храни с мърша.(Than, et al., 1998)

  • Известни хищници
    • сибирски тигри (Panthera tigris)

Екосистемни роли

Азиатските черни мечки са плячка на сибирските тигри. Азиатските черни мечки се хранят с мършата, която тигрите убиват, и ако мечките бъдат уловени по време на хранене, те биват убити и изядени от тигрите.

Азиатските черни мечки се хранят с личинки и насекоми, поставяйки ги на трето трофично ниво. Като всеядни, те са вторични консуматори.

Проучвания, проведени на различни места в Япония, показват, че има няколко типични паразита на азиатските черни мечки, които се срещат в съединителната тъкан на хранопровода и трахеята, белите дробове и космите на коремното тяло.

Три често срещани паразита на нематоди, открити в съединителната тъкан на хранопровода и трахеята на азиатските черни мечки саБейлисаскарис дезертьорът,Cercopithifilaria japonicaи филариалната нематодаDirofilaria ursi. Хапещата въшкаTrichodectes мазнинисе среща в коремните косми на тялото, както и много видове твърди кърлежиHaemaphysalis megaspinosa. Имаше един случай, в койтоHepatozoon canisе намерен в белите дробове на азиатска черна мечка. Това е първият път, когато този паразит е открит в някакъв вид мечка.(Екосистемни процеси, 2004; Than, et al., 1998; Uni, et al., 1995; Uni, et al., 2003; Yokohata, et al., 1990)

Икономическо значение за хората: Положително

Жлъчката и жлъчния мехур на азиатските черни мечки се събират за медицинска употреба в някои ориенталски страни. Смята се, че тези органи намаляват възпалението и понижават температурата.

Азиатските черни мечки също се ловуват заради лапите, кожата и месото им.(„Азиатски черни мечки“, 2004; „Застрашени видове; Ursus thibetanus“, 1996; Международен фонд за хуманно отношение към животните, 2003)

  • Положителни въздействия
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • източник на лекарство или лекарство

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Има документирани случаи на непредизвикани атаки на азиатски черни мечки върху хора, както и случаи на провокирани атаки срещу хора, когато мечка се чувстваше застрашена. Повечето атаки срещу хора се извършват в края на лятото, около периода на чифтосване.

Азиатските черни мечки понякога ловят добитък и култури, като по този начин стават податливи да бъдат убити от хора, когато бъдат уловени.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Чаухан, 2003)

  • Отрицателни въздействия
  • наранява хората
    • ухапвания или ужилвания
  • вредител по културите

Състояние на консервация

Местообитанието наU. thibetanusе застрашен от безконтролно добив и обезлесяване. Не се полагат специални усилия за подпомагане на продължаващия спад в броя на азиатските черни мечки. Разнообразието от местообитания и храна е важно за осигуряването на алтернативни храни, когато един източник на храна не успее. В резултат на обезлесяването и други човешки дейности обаче разнообразието от местообитания се унищожава. Дори в защитените територии няма достатъчно разнообразие, което да поддържа напълно азиатските черни мечки. В резултат на това всяка популация на азиатски черни мечки става все по-изолирана.

Проучванията на популацията през 2001 г. в Япония установиха, че различните популации на азиатски черни мечки стават генетично изолирани една от друга. Дори между двете най-близки популации имаше ниска, но значителна генетична диференциация. В отделните популации генетичното разнообразие намалява. Тъй като всяка популация се променя и еволюира отделно, генетичната изолация между популациите е проблем, който трябва да бъде разгледан и трябва да се предприемат усилия за опазване.(„Азиатски черни мечки“, 2004; Saitoh, et al., 2001; Nowak, 1991; Reid, et al., 1991)

гръмотевица гърмежи успокояване дъвче

Сътрудници

Матю Вунд (редактор), Мичиганския университет-Ан Арбър.

Трейси Гуднес (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор, инструктор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.