Lasiorhinus latifrons южен вомбат с космат нос

От Емили Грийн

Географски обхват

Южните космати носове вомбати обитават полусухите и сухи пасища и гори, които получават от 200 до 500 mm дъжд годишно в югоизточна Западна Австралия, Южна Южна Австралия и югозападен Нов Южен Уелс.(„Южен уомбат с космат нос“, 1999; Кронин, 2000; Менкхорст, 2001)

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

Lasiorhinus latifronsизискват здрава почва, която е в състояние да поддържа копаене на големи дупки. Те също така изискват многогодишни треви и храсти (MaireanaиChenopodium), основни части от диетата им.(„Южен уомбат с космат нос“, 1999)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Земни биоми
  • савана или пасища
  • гора

Физическо описание

Южните космати вомбати са набити, здрави животни, с много сила за копаене. Тялото е дълго около един метър с къси мощни крака. Те са плантградни и имат сплескани нокти на всяка от 5-те цифри; те се използват за копаене. На задните крака вторият и третият пръст са се слели, създавайки пръст с два нокти, които уомбатите използват за грижа (Cronin, 2000). Здравата глава е сплескана и има тесни, заострени уши, които се простират над върха (Menkhorst, 2001). Резците са като гризачи. Небцето между моларите е широко (Wells, 1987). Всички зъби растат непрекъснато през целия им живот, може би адаптация, за да се приспособят към суровата им диета. Тъй като косматите уомбати се хранят с по-груба диета от тази на обикновените уомбати (Vombatus ursinus), те трябва да дъвчат храната си по-задълбочено от този вид, така че техният темпорален мускул е по-добре развит и мастеричният мускул е по-намалял (Nakajima and Townsend, 1994).Lasiorhinus latifronsможе да се разграничи от другитеLasiorhinusвидове, тъй като носната кост е по-дълга от челната кост. Опашката е къса и обикновено е скрита от козина. Копринената козина варира в цвят от сиво до кафяво. Мека, обикновено бяла, козина покрива ринариума, което дава името на животното.(„Southern Hairy-Nosed Wombat“, 1999; Cronin, 2000; Menkhorst, 2001; Nakajima и Townsend, 1994; Ride, 1970; Hamilton, et al., 2000; Wells, 1987)



борделско куче
  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хетеротермни
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-едри
  • Обхватна маса
    От 19 до 32 кг
    41,85 до 70,48 фунта
  • Дължина на обхвата
    772 до 934 мм
    30,39 до 36,77 инча
  • Средна основна метаболитна скорост
    16,001 W
    AnAge

Размножаване

Малко се знае за системата за чифтосване наLasiorhinus latifrons. По време на размножителния сезон мъжките са агресивни един към друг, хапят ушите, крупа и хълбоците на други мъжки уомбати (Wells, 1995). Женските, готови за чифтосване, могат да издадат кашлица, когато са преследвани от мъже. Въпреки това, голяма част от процеса на избор на половинка е неизвестен.(Уелс, 1995)

  • Система за чифтосване
  • полигинандричен (промискуитетен)

Южните космати вомбати се размножават в синхрон с най-високите темпове на растеж на местните треви, които съставляват диетата им. Поради зависимостта им от покълването на тревите, тяхното възпроизводство се влияе от количеството на зимните валежи (Wells, 1987). По време на периоди на суша местните треви не растат и вомбатите не се размножават. Когато тревите започнат да покълват, женските вомбати стават готови за размножаване. Мъжките също достигат своя пик на репродуктивна активност, когато женските са активни (Temple-Smith et al., 2000). По време на размножителния сезон мъжките са агресивни един към друг и поддържат йерархия на доминиране (Cronin, 2000). Чифтосването става в дупката, като мъжките обикновено остават в една лабиринка, докато женските се движат между тях. Когато уомбатите се копулират, мъжкият удължава времето на интромисия, като обръща женската настрани и я качва отзад (Wells, 1995). Женските уомбати обикновено раждат между септември и декември. Едно дете се ражда след 21 дни от бременността. След това младежът се придвижва към торбичката, където завършва своето развитие. Малките започват да напускат торбичката на възраст между шест и осем месеца и напускат за постоянно до девет месеца. Младите вомбати могат да продължат да сучат торбичката, докато не навършат 15-месечна възраст (Cronin, 2000). Женските са в състояние да се размножават отново след завършване на отбиването. На тригодишна възраст и двата пола достигат полова зрялост.(„Southern Hairy-Nosed Wombat“, 1999; Cronin, 2000; Ride, 1970; Hamilton, et al., 2000; Wells, 1987; Wells, 1995)

От отглеждането наLasiorhinus latifronsсе случва през лятото, младите вомбати се отбиват в началото на пролетта, което ги прави уязвими към хранителен стрес и зависими от количеството дъжд, получен през април (Wells, 1987). Вомбатите обикновено се нуждаят от две до три години с достатъчно валежи, за да отгледат успешно малките. Без достатъчно валежи, няма достатъчно трева, за да поддържа младите чрез техния растеж (Wells, 1995). Освен това, прекомерната паша на земята може да унищожи многогодишни треви в полза на едногодишни треви, които не отговарят на хранителните нужди на младите вомбати.(„Южен космат уомбат“, 1999; Ride, 1970; Wells, 1987; Wells, 1995)

  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • сезонно размножаване
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • живородящ
  • Интервал на размножаване
    Южните космати вомбати се размножават веднъж годишно, ако преобладават оптималните условия за валежи.
  • Размножителния период
    Размножаването се извършва от септември до декември.
  • Обхват на броя на потомството
    1 до 2
  • Среден брой потомство
    един
  • Среден брой потомство
    един
    AnAge
  • Среден период на бременност
    21 дни
  • Среден период на бременност
    21 дни
    AnAge
  • Диапазон възраст за отбиване
    6 до 9 месеца
  • Средно време до независимост
    1 години
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (жени)
    3 години
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    547 дни
    AnAge
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3 години
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    547 дни
    AnAge

Южните женски вомбати с космат нос инвестират много в малките си. Тъй като малките на всички торбести се раждат много рано в развитието си и зависят от майчиното мляко за пълно развитие, майката изразходва много енергия за производство на мляко за дълъг период от време. Освен това, след като малките напуснат торбичката, те се връщат спорадично за повече мляко, докато се учат как да ровят и пасат от майките си.(Кронин, 2000; Менкхорст, 2001; Уелс, 1995)

  • Родителска инвестиция
  • алтрициален
  • предварително торене
    • обезпечаване
    • защитаващ
      • женски пол
  • преди излюпване/раждане
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • предварително отбиване/оперяване
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • преди независимостта
    • обезпечаване
      • женски пол

Продължителност на живота/дълголетие

Тъй като южните вомбати с космат нос имат непрекъснато растящи зъби, е трудно да се съберат неинвазивно данни за възрастта на вомбата. Най-доброто средство за оценка на възрастта на животното е да го маркирате и проследявате през целия му живот. В проучване, което проследява и маркира възрастни уомбати, индивидите живеят 14 години (Wells, 1987). Основното ограничение на продължителността на живота наLasiorhinus latifronsе количеството на валежите за един сезон, а не хищничеството (Wells, 1987). Вомбатите са в състояние да избягат от хищници, защото живеят в дупки.(Finlayson, et al., 2005; Wells, 1987)

Поведение

Всички видове вомбати са отлични в копаене и изграждане на обширни системи за дупки.Lasiorhinus latifronsиндивидите също изграждат дупки, но освен това те свързват дупките в лабиринти. За да построи дупка, вомбат ще седи на задния си край, използвайки предните си лапи, за да копае земята и да я бута настрани (Ride, 1970). Когато вомбатът напусне новата дупка, той излиза назад, изтласквайки натрупаната мръсотия с четирите лапи (Ride, 1970). Различни входове към лабиринтите са в близост до любимите места за хранене (Menkhorst, 2001). Всяка лабиринта може да има други, по-малки лабиринти или дупки около нея в радиус от 150 метра (Wells, 1995). Вътрешната структура на лабиринта е обширна. Повечето лабиринти имат относително малки тунели с произволно разположени по-големи камери; вомбатите не предпочитат да използват по-широки камери пред тесни тунели за спални пространства (Shimmon, Skinner and Baudinette, 2002). Една лабиринка се използва от повече от един южен уомбат с космат нос. Установено е, че до 10 вомбата използват една и съща лабиринта. Въпреки това, вомбатите не споделят дупки в лабиринта. Уомбатите показват известни предпочитания към определени дупки и лабиринти, като женските показват по-голяма склонност да остават близо до система от дупки, отколкото мъжките, но никой индивид не претендира за собственост върху конкретна дупка (Wells, 1995). Вомбатите не остават в една и съща дупка през цялата година; известно е, че не само сменят дупките в рамките на една лабиринта, но и се преместват в нови лабиринти. Много вомбати имат една или две обикновено големи лабиринти, които ще обитават през по-голямата част от годината (Finlayson et al., 2005). Структурата на дупката позволява малко движение на въздуха, което води до изчерпване на кислорода. По-големите лабиринти са в състояние да приемат вомбат за по-дълги периоди от време, преди да смени лабиринта (Finlayson et al., 2005).(Finlayson, et al., 2005; Menkhorst, 2001; Ride, 1970; Shimmin, et al., 2002; Wells, 1995)

Южните космати носови вомбати са териториални. Warrens са свързани с пътеки, маркирани с изпражнения. Вомбатите също маркират своята територия, като трият гърбовете и крупите си върху предмети, разпространявайки ароматни секрети от аналните си ароматни жлези (Wells, 1987). Понякога двама мъжки могат да се бият помежду си, като хапят ушите, хълбоците или задницата, за да защитят територията си или по време на размножителния сезон. Мъжете поддържат йерархия на господство, която може да предизвика и битки. Социалното поведение на вомбат е най-очевидно през размножителния сезон, когато по-често се използват груби призиви. Женските могат да излъчват този зов, когато са преследвани от мъжки пол.(Уелс, 1987)

Тъй като живеят в суха среда, южните космати вомбати имат много поведенчески стратегии за запазване на водата. Вомбатите избягват промените в температурата и влажността на околната среда, като обитават хладни, влажни дупки. Нивата на температура и влажност остават относително постоянни в дупката, което позволява на уомбатите да задържат водата по-добре (Shimmon, Skinner and Baudinette, 2002). През горещата част на деня престоят в дупки помага на уомбатите да ги предпазват от температурни промени извън идеалния им диапазон. Когато са в дупка, уомбатите също позволяват на телесната си температура да падне, метод за запазване на вода и енергия (Wells, 1995). През лятото южните вомбати с космати нос обикновено напускат дупки сутрин, за да си намерят храна, като избягват силните горещини по-късно през деня. През зимата вомбатите се хранят вечер, за да избегнат ниските температури на сутринта и могат да се припекат на слънце за топлина.(Ride, 1970; Shimmin, et al., 2002; Wells, 1995)

  • Ключови поведения
  • вкаменелост
  • здрач
  • подвижни
  • заседнал
  • ежедневна оцепенение
  • самотен
  • териториално
  • йерархии на доминиране
  • Размер на територията на обхвата
    13000 до 48000 m^2
  • Среден размер на територията
    30000 m^2

Home Range

Южните вомбати с космат нос имат сравнително малък домашен обхват. Те зависят силно от системите си за дупки и не пътуват далеч от това безопасно убежище (Finlayson et al., 2005). Диапазоните се припокриват чрез споделено използване на дупки и лабиринти.(Finlayson, et al., 2005; Wells, 1978; Wells, 1987)

Комуникация и възприятие

Южните вомбати с космати носове общуват помежду си чрез вокализации и аромати. Пряката среща между уомбати е рядка; те разчитат по-силно на миризмата, за да общуват. Уомбатите прекарват значително време в изследване на аромати, оставени наскоро от други вомбати (Wells, 1978). Когато две вомбати се срещнат един друг, те издават груб шум при кашляне (Wells, 1978). Когато животното е разтревожено, то ще използва по-резко повикване, за да предупреди другите (Wells, 1987). Въпреки това, повечето комуникация междуLasiorhinus latifronsиндивиди се случва чрез обоняние и обоняние.

  • Комуникационни канали
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • миризми
  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Южните космати вомбати са тревопасни, пасат предимно треви и билки. Когато са налични, те предпочитат нови зелени издънки на трева, особено видове от родаСтипа, и ще ги яде, докато вече не са налични („Южен космат носов уомбат“, 1997). По време на суша е известно, че вомбатите ядат листа и стъбла на къси храсти, особено видовете сини храсти от родаMaireana(Уелс, 1987). Има някои доказателства, че уомбатите се хранят с корени по време на сухи периоди, като са показани известни предпочитанияевкалиптвидове (Wells, 1987).(„Южен космат уомбат“, 1999; Кронин, 2000; Уелс, 1987; Уелс, 1995)

Когато се хранят, южните вомбати с космат нос избират зелени издънки, ако присъстват, за да увеличат максимално усвояването на вода и хранителни вещества. Храносмилателната система има две адаптации, които помагат на уомбатите да усвояват вода и енергия от техните хранителни източници. Вомбатите използват ферментация от бактериални колонии в червата си, за да им помогнат да усвоят целулозата (Ride, 1970). Освен това изпражненията им са много сухи, съдържащи само 50% вода (Ride, 1970).(Пътуване, 1970)

  • Първична диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • дърво, кора или стъбла

Хищничество

Тъй като южните вомбати с космат нос живеят в дупки, те лесно могат да избягат от хищници. Не са известни хищнициLasiorhinus latifrons, но тясно свързанитеLasiorhinus krefftiiса жертва на динго и диви кучета (Banks, et al., 2003). Хищничеството изглежда не е основният ограничаващ фактор за дълголетието на матката. Вомбатите са изключително зависими от количеството валежи в тяхното местообитание, което засяга продължителността на живота им повече от хищниците.(Уелс, 1987)

Екосистемни роли

Когато южните вомбати с космат нос пасат пред своите дупки, те могат да създадат зона с по-висока плътност на нови зелени издънки, знак за забавен растеж на отделни тревни растения (Wells, 1987). Освен това други животни, като въведени зайци и лисици, могат да използват дупки на вомбат. Известно е, че южните вомбати с космат нос носят редица паразити, но привидно без ефект върху уомбатите. Освен това те могат да се заразят с бактериални и гъбични заболявания.(Nowak, 1991; Wells, 1987)

  • Въздействие върху екосистемата
  • създава местообитание
Комензални/паразитни видове
  • Progamotaenia diaphana
  • Eimeria wombati
  • Eimeria ursini
  • Ileocystis wombati
  • Macropostrongyloides lasiorhini
  • Phascolostrongylus turleyi
  • Oesophagostomoides longispicularis
  • Oesophagostomoides gilteneri
  • Oesophagostomoides stirtoni
  • Ixodes victoriensis
  • Иксодова лента
  • Ixodes holocyclus
  • Ixodes phascolomyis
  • Aponomma auruginans

Икономическо значение за хората: Положително

Вомбатите се ловуват в целия им регион от аборигени. Тези местни култури смятат уомбатите за част от своята култура и обичат да ядат месото им. Въпреки това, те са предпазливи да не ги ловуват твърде често, тъй като отнема много време и енергия, за да се улови вомбат (Davies, 1998). Вомбатите също са били заловени и опитомени като домашни любимци (Nowak, 1991).(Дейвис, 1998; Новак, 1991)

  • Положителни въздействия
  • храна

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Южните космати вомбати понякога са селскостопански вредители. Когато копаят дупките си, могат да унищожат реколтата. Съвместното съществуване на вомбати и добитък представлява проблем за конкуренцията на ресурсите (Nowak, 1991). Освен това добитъкът понякога може да счупи краката си, когато пробие в дупката на вомбат (Nowak, 1991). Дупките също създават проблеми за фермерите, защото са добри местообитания за други видове вредители, като зайци (Nowak, 1991). Много фермери също неправилно вярват, че вомбатите унищожават оградите на имотите си (Nowak, 1991).(Новак, 1991)

  • Отрицателни въздействия
  • вредител по културите

Състояние на консервация

Южните космати носове уомбати са издържали на огромна загуба на местообитание поради разчистването на земята от човека. Те се считат за застрашени, но не са изброени като застрашен вид (Cronin, 2000). В момента една от основните заплахи за тяхното оцеляване е разпространението на зайци в Австралия. Зайците и домашните животни се конкурират с уомбатите за фураж, което води до прекомерна паша в много райони. След като земята е прекомерна паша, доминиращите тревни видове преминават от многогодишните, местната диета на уомбатите, към едногодишни видове, които не осигуряват на уомбатите всичките им метаболитни нужди (Wells, 1995). Освен това, човешката изчистване на земята премахва растителността, на която разчитат вомбатите по време на периоди на суша („Southern Hairy-Nosed Wombat“, 1999). Ловът на вомбати от аборигени не се счита за сериозна заплаха. Уомбатите се оценяват от аборигените, които често напускат собствената си земя, за да ловуват уомбати другаде, за да могат да поддържат собствените си популации вомбати здрави (Davies, 1998). Ниските нива на размножаване на вомбатите означават, че популациите не се възстановяват бързо от смущенията.(„Южен космат уомбат“, 1999; Wells, 1995)

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), Animal Agents.

Емили Грийн (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор, инструктор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.