Atherurus africanus Африкански дикобраз с храсти

От Дженифър Елис

Географски обхват

Atherurus africanusсе среща само в Африка в страните от Гамбия, Западна Кения и Южен Заир.

  • Биогеографски региони
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Африканският дикобраз прекарва дните си скрити в пещери, пукнатини или паднали дървета. Те предпочитат естествено срещащи се пещери и обикновено не ровят собствените си.A. africanusможе да се намери в гори, речни гори и островни гори, на надморска височина до 7400 фута.

  • Земни биоми
  • гора
  • тропически гори

Физическо описание

Африканските дикобрази са едни от най-големите гризачи в Африка, с дължина на тялото от 36,5 до 60 cm и дължина на опашката от 10 до 26 cm. Тялото е дълго, но краката са много къси и широки. Краката са мрежести и съдържат пет цифри с нокти. Тези животни се различават по цвят от черно до тъмнокафяво на гръбната страна и бяло до светло кафяво на коремната. От всяка страна на челюстта има пет зъба: един резец, един премолар и три кътника. Тялото наA. africanusе покрита с няколко вида защитен гръбнак. Най-меките се появяват на главата, шията и стомаха. Сплесканите шипове от стилет се намират по ръбовете на гърба с по-гъвкави шипове от тип четина в средната част. Този вид също има жълтеникава четка опашка с четина тип тромбоцит и няколко много дебели дълги шипове на задния гръб.



порода куче булсай
  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомойотермичен
  • двустранна симетрия
  • Обхватна маса
    1 до 4 кг
    2,20 до 8,81 фунта
  • Средна маса
    2,9 кг
    6,39 фунта
  • Дължина на обхвата
    36,5 до 60 см
    14,37 до 23,62 инча

Размножаване

Африканският дикобраз образува двойки преди чифтосване. Това е необходимо, тъй като женската проявява агресия срещу мъжки, с които не е запозната, вдигайки шиповете си и пречи на процеса на чифтосване. Няма ясно определен период на размножаване и всяка година са възможни до две котила. Женските обикновено раждат едно, понякога две малки на литър. Те имат много дълъг период на бременност, вариращ от 100-110 дни, след което раждат добре развити (предварителни) малки. При раждането очите са отворени, зъбите вече са налице, а косата (но не и шипове) покрива тялото. Въпреки дългия период на бременност, малките се раждат много малки, само три процента от телесното тегло на майката. Поради малкия си размер и двамата родители влагат много енергия в отглеждането на малките. Майките кърмят почти постоянно през първите два месеца след раждането; това е възможно, тъй като бибероните са разположени странично на гърдите. Тези животни достигат полова зрялост на две години.

Дикобразите живеят в много социални групи, така че малките обикновено остават с родителите си през целия си живот.A. africanusе документирано, че живее до 23 години.

куче панда
  • Ключови репродуктивни характеристики
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • Среден брой потомство
    1.5
    AnAge
  • Среден период на бременност
    106 дни
    AnAge

Продължителност на живота/дълголетие

Поведение

Atherurus africanusе строго нощен живот, излиза да броди само когато е напълно тъмно. Всъщност тези животни няма да напуснат бърлогата си през нощите, когато луната е твърде ярка. Възрастните обикновено живеят в семейства, обикновено около 6-8 члена, които включват чифтосване на двойка и тяхното потомство от множество котила. Тези семейства споделят бягания, територии, зони за хранене и тоалетни. Групи от семейства, до 20 индивида, често споделят ресурси и живеят в непосредствена близост един до друг. Тези животни са предимно сухоземни, но също така са добри в катеренето и плуването. Повечето от техните познати хищници, като хищници, сови, змии и хора, са склонни да се плашат от присъствието на техните шипове. Когато са развълнувани, дикобразите могат да повдигнат бодлите си, придавайки вид на тяло, два пъти по-голямо от действителния му размер; те също тропат с опашки и тропат с крака, за да заплашват допълнително враговете си. Ако хищникът се приближи достатъчно,A. africanusсе подравнява, така че задната му част да е обърната към хищника. Той внезапно прави обратна атака, карайки шиповете да се вградят във врага. Шиповете се освобождават от гърба на прокупина и остават заклещени във врага.

  • Ключови поведения
  • подвижни
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • докосване
  • химически

Хранителни навици

Atherurus africanusе предимно тревопасно, но понякога са наблюдавани да се хранят с трупове. Тяхната диета се състои предимно от кора, корени, листа, луковици, плодове и възли. Тези дикобрази са склонни да бъдат много нервни и бързи, докато ловуват за храна, което правят сами.

  • Първична диета
  • Тревопасен
    • folivore
    • лигнивояден

Икономическо значение за хората: Положително

Африканските дикобрази имат остро обоняние, което използват, за да намерят и изкоренят заровени възли и луковици. Вместо да причинява щети на тези форми на растителност, изкореняването на дикобраза всъщност увеличава плътността на растителността в техните фуражни зони. Причината за това се крие в наблюдението, че малките дупки, изкопани от животните, всъщност служат като резервоари за течаща вода, семена и почва.

двойни нокти за оросяване

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Atherurus africanusе известно, че се храни с култивирани култури. Те също се хранят с кората и месестите тъкани на дърветата, практика, която обикновено се нарича „звънене“. Този навик може да бъде пагубен за дърветата и често причинява смърт.A. africanusсъщо така е носител на Plasmodium atheruri, малариен паразит.

Състояние на консервация

Тези животни изглежда не намаляват по брой или са застрашени от изчезване. Това може да се дължи отчасти на способността им да напуснат местообитанието си и да се преместят в ново, ако ресурсите станат постоянно оскъдни.

Сътрудници

Дженифър Елис (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.